Wijnleveranciers

Hieronder wat informatie over de wijnleveranciers waar CoBaVin wijnen van importeert.

Domaine Azan

 

Domaine Azan is gelegen bij het plaatsje Pinet in de Languedoc, iets ten zuiden van Pezenas en ongeveer 15 km ten noorden van Cap-d'Agde aan de Middenlandse Zee. Dit gebied ligt vlakbij het Bassin de Thau, een binnenzee die aan deze streek de nodige verkoeling levert. Daar deze streek in het verre verleden ook nog zee was is de ondergrond sterk kalkhoudend als gevolg van restanten schelpen e.d. Met name deze bijzondere omstandigheden hebben ertoe geleid dat hier een specifiek druivenras het erg goed doet: de Picquepoul. De Picpoul de Pinet is dan ook de enige cru van de Languedoc die uitsluitend voor deze witte wijn geldt. Het zijn frisse wijnen met een hint van mineralen en wat citrus tonen. Tot voor enkele jaren werd deze wijn bijna uitsluitend gedronken in de vele restaurants aan de kust. De laatste jaren echter is de wijn ook ontdekt door de Nederlandse Horeca en met name in visrestaurants erg populair aan het worden. Deze Picpoul de Pinet wijn is volledig biologisch en gecertificeerd door ECOCERT France FR-BIO-01.

 

la Cave Gigondas

 

La Cave Gigondas is een wijnhuis in het gelijknamige dorp, gelegen aan de voet van een puntig gebergte: de Dentelles de Montmirail. De bodem bestaat hier uit rode en gele klei met veel kiezels en op wat hoger gelegen plateaus ook zwart marmer. Doordat de wijngaarden hier deels op plateaus en voor een deel in een heuvelachtig gebied zijn gelegen, profiteert men van een goede ventilatie door de wijngaard die de druiven tegen schimmels beschermt. De hier vaak aanwezige "Mistral" wind zorgt vooral in de warme zomer voor de nodige verkoeling. Sinds 1956 worden in deze Cave op een zeer zorgvuldige wijze diverse soorten Gigondas - en Côtes du Rhône wijnen geproduceerd. Een ware Gigondas specialist waar wel tien verschillende varianten Gigondas gemaakt worden. CoBaVin selecteerde er hiervan vijf voor u.

www.cave-gigondas.fr

 

Domaine Beau Mistral

Ongeveer 25 km ten oosten van Bollène ligt het dorp Rasteau, één van de zestien gemeenten binnen de Côtes du Rhône Villages waarvan de naam op het etiket mag worden gevoerd. Rasteau is vooral bekend geworden door zijn zoete dessert wijnen. Het familiebedrijf Domaine Beau Mistral, onder leiding van Jean-Marc Lebrun, maakt daarnaast ook al jaren rode en witte topwijnen. De Côtes du Rhône Villages Rouge, scoorde bij Parker zelfs boven de 90 punten! Een typisch kleinschalig familiebedrijf waar al generaties lang de kwaliteit de boventoon voert. Beau Mistral beschikt ook over enkele percelen zeer oude druivenstokken waar men prachtige geconcentreerde wijnen van maakt. De naam van het Domaine refereert aan de Mistral wind die hier regelmatig waait en voor de druiven verkoeling brengt en schimmelwerking tegengaat.

www.domaine-beau-mistral.fr

 

 

 

Cave de Bonnieux 

Cave de Bonnieux ligt op de grens tussen het noordelijke deel van de Luberon en het zuidelijke deel van de Ventoux. Vandaar dat beide appellations hier dan ook gemaakt worden. In het algemeen worden de Côtes du Ventoux wijnen gekenmerkt door fruitigheid en zijn zeer toegankelijk. Deze wijnen kunnen het best  jong gedronken worden. De Côtes du Luberon onderscheidt zich door een ander terroir. De meeste wijngaarden liggen hier tegen het Luberon gebergte aan, waar de ondergrond bestaat uit een marmerhoudende kalkgrond. Hierdoor hebben deze wijnen een speciaal karakter, wat meer mineraliteit en een groter bewaarpotentieel geeft.

Behalve rode, witte en rosé wijnen worden hier ook mousserende wijnen in wit en rosé gemaakt volgens de methode traditionelle. Heerlijke en feestelijke bubbels voor een vriendelijkere prijs dan de bubbels uit Champagne!

 

www.cave-bonnieux.com

  

Vignobles Dom Brial

De Rousillion heeft net als z'n buurman de Lanquedoc bekend gestaan als leverancier van eenvoudige goedkope wijnen. Het warme klimaat leende zich ook uitstekend om op redelijk eenvoudige wijze grote hoeveelheden druiven te telen en daarvan wijn te maken. In 1985 heeft een groepje wijnboeren de koppen bij elkaar gestoken en een samenwerking aangegaan met als doel de kwaliteit op een zo'n hoog mogelijk peil te brengen. De technische know-how, ervaring en investeringen van deze wijnboeren hebben ertoe geleid dat vanaf 1991 een aantal van hun wijnen de "Villages" status kregen en regelmatig in de prijzen vallen. Onder de vlag van "Vignobles Dom Brial" worden nu al hun wijnen op de markt gebracht en zijn ze in deze regio erg succesvol. In deze regio worden ook prachtige dessert wijnen gemaakt: Rivesaltes. Met name die van Château les Pins zijn een klasse apart en kunnen jarenlang ouderen.

 www.dom-brial.com

 

 

Les Caves Richemer

Aan de kust van de Languedoc in de plaatsjes Marseillan en Agde bevinden zich de kelders van Richemer. In deze kelders worden wijnen gemaakt van 12 verschillende druivensoorten waaronder ook de specifieke voor deze streek de Picpoul en de Terret druif. Afhankelijk van het soort wijn en druif worden traditionele- als ook moderne vinificatie methodes toegepast. Uit hun assortiment kozen we enkele cépage wijnen (gemaakt van één enkele druivensoort) die een uitstekende prijs-kwaliteits verhouding.

www.richemer.fr

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Cobavin.